“Η αλήθεια βιώνεται, δεν διδάσκεται”
Hermann Hesse (1877-1962)
Το ενδιαφέρον σας για τον Ελευθεροτεκτονισμό μπορεί να προέκυψε από συζήτηση με κάποιον φίλο ή από προσωπική αναζήτηση. Η προσέγγιση αυτή ζητάει από τον υποψήφιο σοβαρότητα, σεμνότητα, συνειδητότητα και αυτοσεβασμό.
Σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποιο μέλος της Μεγάλης Στοάς Ελευθεροτεκτόνων Ανδρών και Γυναικών της Ελλάδος, μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας οδηγήσει στην διαδικασία εισδοχής.
Εάν πάλι δεν γνωρίζετε κάποιο μέλος μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα μαζί μας με τους εξής τρόπους:
Την όποια αίτηση εισδοχής ακολουθεί μια σειρά συναντήσεων με τον υποψήφιο, στην διάρκεια των οποίων μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε καλύτερα την προσωπικότητα, τις ιδέες, τις προσδοκίες του υποψηφίου και να απαντήσουμε στις ερωτήσεις και τις απορίες που φέρει ώστε να αποκτήσει μια πιο καθαρή εικόνα για τον θεσμό του Τεκτονισμού και το σύνολο στο οποίο επιθυμεί να ενταχθεί.
Αφού εγκριθεί η αίτηση εισδοχής του υποψηφίου, ο υποψήφιος καλείται επισήμως στην διαδικασία εισδοχής. Αυτό το βήμα ακολουθεί ένα τελετουργικό βασισμένο σε μια παράδοση πολλών αιώνων, το οποίο παίρνει την μορφή μιας μύησης. Κατά την διάρκεια αυτής της τελετής, ο υποψήφιος μεταβαίνει συμβολικά από το Σκοτάδι στο Φως. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δύνανται να ειπωθούν, διότι το προσωπικό βίωμα της διαδικασίας αυτής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ατομικής εξέλιξης στο μονοπάτι του τεκτονισμού και της γνώσης.
Προτού προβεί κανείς στα πρώτα βήματα της διαδικασίας εισδοχής του στον τεκτονισμό, οφείλει να σιγουρευτεί πως τηρεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει πως ο τεκτονισμός διαθέτει ως βασική αρχή την ελευθερία της συνειδήσεως και τον απόλυτο σεβασμό για όλες τις τίμιες και ειλικρινείς απόψεις. Δεν απαιτεί ουδεμία θυσία της ελευθερίας των μελών του και ουδεμία δέσμευση που να είναι ενάντια στην λογική, στην αξιοπρέπεια, στην τιμή, στην ελεύθερη βούληση του κάθε ανθρώπου ή τους νόμους της χώρας.