ΚΑΤΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΑ

1717
1723
1725
1730
1736
1739
1774
1813
1873
1940-1944
Ίδρυση Νεότερου Ελευθεροτεκτονισμού
Ο νεότερος Ελευθεροτεκτονισμός γεννήθηκε επισήμως στο Λονδίνο στις 24 Ιουνίου του 1717, την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, όταν τέσσερις Τεκτονικές στοές σχημάτισαν την “Μεγάλη Στοά της Αγγλίας”, την πρώτη επίσημη Μεγάλη Στοά παγκοσμίως. Λίαν συντόμως εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, συνοδευόμενος από τις δημοκρατικές αρχές και την ανεξιθρησκεία.
Τα Συντάγματα του Άντερσον
Εκδίδεται το πρώτο επίσημο βιβλίο-οδηγός, «Τα Συντάγματα του Άντερσον», βιβλίο το οποίο αποτελεί και σήμερα ακρογωνιαίο λίθο στην λειτουργία των Τεκτονικών Στοών παγκοσμίως.
Η πρώτη Στοά στη Γαλλία
Ο Τεκτονισμός αρχίζει να εξαπλώνεται και εκτός συνόρων της Μ.Βρετανίας, με την ίδρυση της πρώτης Στοάς στο Παρίσι.
Τα πρώτα δείγματα Μεικτού Τεκτονισμού
Η ιδέα του Μεικτού Τεκτονισμού κάνει την εμφάνισή της με την δημιουργία των "ανδρόγυνων Στοών" στην Γαλλία.
H εξάπλωση στη Σκοτία και την Γερμανία
Ίδρυση της Μεγάλης Στοάς του Εδιμβούργου και Ίδρυση της Τεκτ. Στοάς “Absolem” στο Αμβούργο.
H πρώτη Στοά στην Ελβετία
Εγκαθιδρύεται επισήμως ο Τεκτονισμός στην Ελβετία, με την ίδρυση της πρώτης Στοάς στη Λωζάνη.
Οι Στοές Υιοθεσίας
Η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας αναγνωρίζει τις “Στοές της Υιοθεσίας” ή “Τεκτονισμός των Κυρίων” (Maçonnerie des Dames), οι οποίες συγκέντρωναν γυναίκες γύρω από έργα φιλανθρωπίας και φιλοσοφική μελέτη.
Σύσταση της U.G.L.E.
Μετά απο σειρά ετών κατά τα οποία οι δύο Μεγάλες Στοές της Αγγλίας βρίσκονταν σε συνεχή διαμάχη, το 1813 αποφασίζουν να συνενωθούν, δημιουργώντας την Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας (U.G.L.E.).
Το πρώτο Τάγμα Μεικτού Τεκτονισμού
H Marie Deraisme, συγγραφέας και ακτιβίστρια, ιδρύει στις 4 Απριλίου του 1873 στο Παρίσι το πρώτο Διεθνές Μεικτό Τάγμα “Το Ανθρώπινο Δίκαιο” (Le Droit Humain).
Ο Τεκτονισμός σε καιρό πολέμου
Απαγόρευση του Τεκτονισμού στην Χιτλερική Γερμανία κυρίως λόγο του διεθνούς του χαρακτήρα. Όλες οι Στοές της Ευρώπης διακόπτουν την λειτουργία τους. Πολλοί τέκτονες συμμετέχουν στην αντίσταση. Τέλη 1943, ο Σαρλ Ντε Γκωλ, καταργεί τους νόμους εναντίων των τεκτόνων και ισχυρίζεται “ ότι ο Τεκτονισμός ουδέποτε σταμάτησε να υπάρχει”.
Η Μεγάλη Στοά της Αγγλίας και η γέννηση του νεότερου Ελευθεροτεκτονισμού

Ο νεότερος Ελευθεροτεκτονισμός εγκαθιδρύθηκε επισήμως στο Λονδίνο στις 24 Ιουνίου του 1717, την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, όταν τέσσερις Τεκτονικές στοές σχημάτισαν την “Μεγάλη στοά της Αγγλίας”. Λίαν συντόμως εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, συνοδευόμενος από τις δημοκρατικές αρχές και την ανεξιθρησκία.

Παρόλο που χρωματίστηκε ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας όπου διαδόθηκε, ποτέ δεν παρέκκλινε από τα ανθρωπιστικά ιδεώδη που ήταν εξαρχής οι βασικοί πυλώνες του.

Ελευθεροτεκτονισμός και Ιστορία

Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και τις ισότητας είχαν σαν αποτέλεσμα την συμβολή διακεκριμένων Τεκτόνων σε μεγάλα γεγονότα της Ιστορίας όπως: ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ (1775-1783), η Γαλλική επανάσταση του 1789, η Ελληνική επανάσταση του 1821, η Αντίσταση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κλπ.

Μεικτός Τεκτονισμός

Ενώ ο Τεκτονισμός απευθυνόταν αμιγώς, τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του, σε άντρες αριστοκράτες και αστούς, χάριν στην προοδευτική φιλοσοφία του και στο συνεχές μέλημά του για την βελτίωση της κοινωνίας, μόλις το 1730 στην Γαλλία δημιουργούνται οι “ανδρόγυνες Στοές” και το 1740 οι “Στοές της Υιοθεσίας” ή “Τεκτονισμός των Κυρίων” (Maçonnerie des Dames). Το 1774 η Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας αναγνωρίζει τις Στοές αυτές οι οποίες συγκέντρωναν γυναίκες γύρω από έργα φιλανθρωπίας και φιλοσοφική μελέτη. Θεωρούνταν υποδεέστερες Στοές, μέχρι που η Marie Deraisme, συγγραφέας και ακτιβίστρια, ιδρύει στις 4 Απριλίου του 1873 στο Παρίσι το πρώτο Διεθνές Μεικτό Τάγμα “Το Ανθρώπινο Δίκαιο” (Le Droit Humain).

Η Καταγωγή του Νεότερου Ελευθεροτεκτονισμού

Εάν και η απαρχή του νεότερου Τεκτονισμού τοποθετείται στις αρχές του 18ου αιώνα, η απαρχή της Τεκτονικής ιδεολογίας, φιλοσοφίας και συμβολικής είναι προφανέστατα προγενέστερη. Παρόλο που επικρατεί πληθώρα μελετών και απόψεων όσον αφορά την ακριβή προέλευσή του, διακρίνουμε δύο κύρια ρεύματα ως πηγές του. Αφενός, το ηθικό, διδακτικό και ορθολογικό του σκέλος, όπως και η δομή του, είναι κληρονομιά των μυστικοεπαγγελματικών σωματείων του Μεσαίωνα, απόγονοι των μυστικών αδελφοτήτων τεχνιτών της αρχαιότητας και των ρωμαϊκών Κολλεγίων, των συντεχνιών οικοδόμων, των Κομακινών Διδασκάλων και των Εταιρισμών της Γαλλίας.

Ωστόσο, ο Τεκτονισμός δεν περιορίζεται σε μια ηθικοπλαστική διδασκαλία. Αφετέρου λοιπόν, η μυσταγωγική του φιλοσοφία ανάγεται στην απώτατη αρχαιότητα: αρχαία Αίγυπτο, Ιουδαϊκή εποχή, Ορφικές και Πυθαγόρειες Σχολές, Σχολή των Εσσαίων, Σχολή “Ρόδον και Σταυρός”, Ροδόσταυροι, Ναΐτες και Ερμητιστές.

Το Παρόν και το Μέλλον...

Αναμφισβήτητα ο σημερινός Τεκτονισμός, ο οποίος μετρά πάνω από έξι εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, είναι συνέχεια μιας παγκόσμιας πνευματικής κίνησης με κύριο αντικείμενο την αυτογνωσία και την πρόοδο της ανθρωπότητας.