ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ

Ο Ελευθεροτεκτονισμός είναι ένας θεσμός στον οποίο η φιλανθρωπία στέκεται ως ο λαμπρότερος αστέρας του και οι αρχές που καλλιεργεί αποτελούν μια αδιάκοπη αφοσίωση στον στόχο της αρετής και της ηθικής.

Η φιλανθρωπία και η αλληλεγγύη αποτελούν από τα ουσιαστικότερα καθήκοντα του τέκτονα, δίνουν μορφή στις ηθικές και πνευματικές πεποιθήσεις της αδελφότητας. Η αγαθοεργία, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο τέκτονας, διεξάγεται με διακριτικότητα και η προσφορά αυτή ουδέποτε δύναται να είναι υποτιμητική για αυτόν που την δέχεται και πηγή αλαζονείας για αυτόν που την παρέχει.

Η Μεγάλη Στοά Ελευθεροτεκτόνων Ανδρών και Γυναικών της Ελλάδος υλοποιεί έργο αγαθοεργίας και παράλληλα η κάθε Στοά που την αποτελεί προσφέρει μεμονωμένο έργο. Ο τέκτονας αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας και προσφέρει με κάθε δυνατό μέσο που διαθέτει η Αδελφότητα.

Η προσφορά αυτή μπορεί να είναι χρηματική ή υλική (τρόφιμα, σχολικά είδη, ρουχισμό, είδη πρώτης ανάγκης), ή μέσω της φυσικής ή και της πνευματικής συμμετοχής τους (ευγενική προσφορά γνώσεων, δεξιοτήτων ή προσωπικού χρόνου). Υλοποιείται σε πολλούς τομείς δράσης (υγεία, παιδεία, σχολεία, ορφανοτροφεία, κέντρα αποκατάστασης, φιλοζωικές) και απευθύνεται σε κάθε συνάνθρωπο που έχει ανάγκη μια χείρα βοηθείας ώστε να επιτύχει μια αξιοπρεπή διαβίωση και να ανοίξει ο δρόμος του για να διεκδικήσει το φυσικό δικαίωμά του στην πνευματική ανέλιξη.